Pasta z soczewicy z orzechami włoskimi

    Pasta z soczewicy z orzechami włoskimi

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 45 osób

    Wspaniała i prosta do przygotowania pasta z soczewicy. Można nią smarować chleb lub podawać z krakersami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 szklanki (475 ml) wody
    • 1 szklanka (190 g) brązowej soczewicy
    • 2 kostki bulionu drobiowego (lub warzywnego)
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 szklanka (115 g) orzechów włoskich
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Do garnka włożyć soczewicę i kostki rosołowe i zalać wodą. Przykryć i gotować przez około 30 minut, aż soczewica będzie miękka. Odcedzić.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, aż zrobi się przeźroczysta.
    3. W blenderze zmiksować soczewicę z cebulą i orzechami na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przez podaniem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis