Czekoladowe biscotti

    Czekoladowe biscotti

    10polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 595 osób

    Czekoladowa wersja włoskich smakołyków. Do jajka można dodać mleka zamiast wody.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 75 g masła o temperaturze pokojowej
    • 135 g (2/3 szklanki) cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 220 g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
    • 30 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 85 g (1/2 szklanki) miniaturowych półsłodkich groszków czekoladowych
    • 30 g (1/4 szklanki) posiekanych orzechów włoskich
    • 1 żółtko, ubite
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Blachy do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, po jednym na raz, wymieszać, a następnie, dodać wanilię. Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy i wymieszać by wszystko się dobrze połączyło. Ciasto będzie gęste, więc na końcu trzeba będzie mieszać ręką. Dodać groszki czekoladowe i orzechy.
    3. Podzielić ciasto na dwie równe części. Uformować dwa „bochenki” o wymiarach 23x5x2,5 cm. Położyć na blasze do pieczenia w odległości 10 cm od siebie. Za pomocą pędzla posmarować mieszaniną wody i żółtka.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 do 25 minut lub do momentu aż ciasto stężeje. Studzić na blasze przez 30 minut.
    5. Nożem do chleba kroić ciasto ukośnie na plastry o grubości 2,5 cm. Położyć plastry na blasze do pieczenia, kładąc je na bokach. Piec każdą stronę przez 10 do 15 minut, lub do momentu aż ciasto wyschnie. Całkowicie ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Liu
    autor:
    4

    Łatwy w przyrządzeniu, tylko później gdy masa robi się rzeczywiście gesta ciężko jest ją uformować, chyba, że ja miałam tylko problem. Zamiast Orzechów włoskich dałam migdały i zamiast aromatu z wanili cukier waniliowy i były przepyszne. Jedna powinno się piec trochę krócej, ponieważ ciastka robią się zbyt suche. - 20 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis