Mmm-mmm brownie

    Mmm-mmm brownie

    10polubień
    40min.


    Zrobione przez 1332 osoby

    Osobiście uważam, że to najlepsze brownie na świecie. Sprawdź i spróbuj się nie zgodzić! Zamiast oleju można użyć roztopionego masła, równie pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
    • 1/3 szklanki (30 g) gorzkiego kakao
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić blaszkę o wymiarach 23x23cm.
    2. Olej zmiksować z cukrem i wanilią. Dodać jajka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i solą, i stopniowo dodawać do masy jajecznej, mieszając, aż składniki się połączą. Dodać orzechy (opcjonalnie). Przełożyć do przygotowanej blaszki.
    3. Piec przez 20-25 minut - do momentu, aż brownie zacznie odchodzić od brzegów formy. Odstawić do przestudzenia, a następnie pokroić na kwadraty.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    4

    Pyszne , super latwe i wychodza z maka orkiszowa co dla mnie bardzo wazne. polecam - 15 cze 2014

    autor:
    0

    Ciasto pychota!!!! Bardzo sie spodobalo mnie i mojej rodzinie!!! Polecam - 02 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis