Sałata z dressingiem z pieczonej cebuli

    Sałata z dressingiem z pieczonej cebuli

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Zrobione przez 25 osób

    Najlepszą częścią tej sałatki jest dressing. Pieczona cebula zmiksowana z winnym octem, oliwą i bulionem daje niezwykle aromatyczny sos. Sałatę można posypać kozim serem. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 duże cebule, pokrojone na ćwiartki
    • 1 szklanka (235 ml) oliwy z oliwek
    • 1 łyżka cukru kryształu
    • 1/2 szklanki (120 ml) bulionu drobiowego
    • 6 łyżek octu winnego z sherry
    • 800 g mieszanych liści sałaty
    • 1 szklanka (115 g) prażonych orzechów włoskich
    • 1/2 czerwonej cebuli, cienko pokrojonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Cebule położyć na blaszce, skropić oliwą i posypać cukrem. Piec przez 30 minut, odwrócić i piec przez kolejne pół godziny, aż cebula się skarmelizuje. Odstawić do przestudzenia.
    3. Przestudzoną cebulę zmiksować w blenderze, dodać resztę oliwy, bulion i ocet, zmiksować na gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.
    4. W misce wymieszać sałatę z 1/2 szklanki orzechów i częścią czerwonej cebuli. Polać sosem i wymieszać. Udekorować resztą orzechów i cebuli.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis