Mini serniczki

    Mini serniczki

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 361 osób

    Prosty, szybki i wspaniały przepis na miniaturkowe serniczki. Można dodać polewę o innym owocowym smaku, a przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 12 biszkoptów waniliowych
    • 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 2 jajka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2/3 szklanki (135 g) cukru kryształu
    • 2,5 szklanki (650 g) polewy wiśniowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Foremki do muffinów wyłożyć papilotkami na babeczki i do każdej włożyć biszkopt.
    3. Zmiksować serek na puszystą masę, dodać jajka, sok z cytryny i cukier. Miksować, aż wszystkie składniki się połączą.
    4. Masą napełniać foremki do 2/3 ich wysokości.
    5. Piec przez 15-17 minut. Przełożyć na metalową kratkę, a po przestygnięciu rozprowadzać na wierzchu serniczków polewę. Przed podaniem dekorować bitą śmietaną albo słodkim serkiem śmietankowym.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis