Sałatka z fasolą i ciecierzycą po meksykańsku

    Sałatka z fasolą i ciecierzycą po meksykańsku

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 89 osób

    Prosta i smaczna sałatka w stylu meksykańskim z fasolą, ciecierzycą i kukurydzą. Doskonale smakuje na przystawkę z chipsami z tortilli.

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 1 puszka (450 g) czarnej fasoli, przepłukanej i odsączonej
    • 1 puszka (450 g) ciecierzycy, odsączonej z zalewy
    • 330 g kukurydzy
    • pół cebuli, posiekanej
    • 2 papryczki jalapeno, oczyszczone z pestek i posiekane
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 1 pomidor śliwkowy, pokrojony w kostkę
    • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
    • 3 łyżki soku z limonki
    • 1/2 łyżeczki miodu
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki i odstawić do lodówki na 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis