Meksykańska sałatka z fasoli

    Meksykańska sałatka z fasoli

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1694 osoby

    Fantastyczny dressing nadaje tej sałatce wyjątkowych smaków - sok z cytryny i limonki, czosnek, kolendra, kumin i odrobina chili, a to wszystko wymieszane z trzema rodzajami fasoli, papryką i kukurydzą. Kolorowo i pysznie!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 puszka (450 g) czarnej fasoli, przepłukanej i odsączonej
    • 1 puszka (450 g) czerwonej fasoli, odsączonej
    • 1 puszka (450 g) fasoli cannellini, przepłukanej i odsączonej
    • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
    • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
    • 1 opakowanie (300 g) mrożonej kukurydzy
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • Dressing
    • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
    • 1/2 szklanki (120 ml) czerwonego octu winnego
    • 2 łyżki świeżego soku z limonki
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 1 łyżka soli
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
    • 1/2 łyżki mielonego kuminu
    • 1/2 łyżki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 kropla sosu chili
    • 1/2 łyżeczki chili w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużej misce wymieszać fasolę z papryką, kukurydzą i czerwoną cebulą.
    2. W miseczce ubić trzepaczką oliwę z octem, sokiem z cytryny i limonki, cukrem, solą, czosnkiem, kolendrą, kuminem i pieprzem. Doprawić odrobiną chili.
    3. Polać warzywa sosem, dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Podawać schłodzoną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis