Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana

    Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 70 osób

    Smaczna i prosta sałatka ziemniaczana w lekkim sosie włoskim z dodatkiem cytryny. Fantastyczna jako dodatek do mięs z grilla.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
    • 1 ogórek, pokrojony na plasterki, a następnie na ćwiartki
    • 1/2 szklanki (60 g) czerwonej cebuli, pokrojonej na plasterki
    • 225 g sera feta, rozkruszonego
    • 1 cytryna, wyciśnięta
    • 1/2 szklanki (120 ml) sosu włoskiego do sałatek
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 chlebki pita, przekrojone na ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 15 minut. Odcedzić, przestudzić i drobno pokroić.
    2. W misce wymieszać ziemniaki z papryką, ogórkami, cebulą i serem.
    3. Wymieszać sok z cytryny z włoskim sosem sałatkowym, solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i wymieszać. Podawać z chlebkiem pita.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis