Śródziemnomorska sałatka z soczewicą

    Śródziemnomorska sałatka z soczewicą

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 135 osób

    Prosta i smaczna sałatka z soczewicy, o delikatnym smaku i lekkiej konsystencji. Soczewica gotowana z marchewką i cebulą, podawana z sosem z oliwy i cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 szklanka (190 g) suchej brązowej soczewicy
    • 1 szklanka (130 g) marchewki, pokrojonej w kostkę
    • 1 szklanka (165 g) czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
    • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 szklanki selera naciowego, pokrojonego w kostkę
    • 1/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Do garnka włożyć soczewicę, marchewkę, cebulę, czosnek, liść laurowy i tymianek. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 15-20 minut, do momentu, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana.
    2. Odcedzić, wyrzucić liść laurowy. Dodać oliwę, sok z cytryny, seler, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać, przestudzić i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis