Czarny Rosjanin

    Czarny Rosjanin

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 147 osób

    To niezwykle wilgotne i smaczne ciasto. Likier kawowy nadaje mu wyjątkowo bogaty i niepowtarzalny smak. Jego wspaniałym uzupełnieniem jest kawa, kiedy serwowany jest jako deser po obiedzie.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 520 g (1 opakowanie) gotowej mieszanki do przyrządzenia babki
    • 165 g (2,5 opakowania) budyniu czekoladowego
    • 4 jajka
    • 100 g (0,5 szklanki) cukru
    • 235 ml (1 szklanka) oleju roślinnego
    • 60 ml (1/4 szklanki) wódki
    • 60 ml (1/4 szklanki) likieru kawowego
    • 180 ml (3/4 szklanki) wody
    • 60 ml (1/4 szklanki) likieru kawowego
    • 120 g (1 szklanka) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąka formę do babki o średnicy 25 cm.
    2. W dużej misce wymieszać gotową mieszankę na babkę z budyniem, jajami, cukrem, olejem, wódką, 1/4 szklanki likieru i wodą. Miksować przez cztery minuty. Wlać ciasto do przygotowanej foremki.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 40 minut lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta. Ostudzić na podstawce żaroodpornej.
    4. Przygotować lukier mieszając 1/4 szklanki likieru kawowego z 1/2 szklanki cukru pudru. Obrócić placek na dużym talerzu. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Polać lukrem i posypać pozostałą połową szklanki cukru pudru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis