Zapiekanka z ziemniaków, brukwi i pietruszki

    Zapiekanka z ziemniaków, brukwi i pietruszki

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Fantastyczna zapiekanka z warzyw korzeniowych. Puree z gotowanych ziemniaków, brukwi i pietruszki pieczone ze skarmelizowaną cebulą. Pyszny dodatek do mięs, który można przygotować dzień wcześniej. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 1,5 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 700 g brukwi, obranej i pokrojonej w kostkę
    • 600 g korzenia pietruszki, obranego i pokrojonego w kostkę
    • 8 ząbków czosnku
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1,6 litra bulionu drobiowego
    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Do dużego garnka włożyć ziemniaki, brukiew, pietruszkę, czosnek, liście laurowe i tymianek. Zalać bulionem drobiowym, zagotować, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć i gotować, aż warzywa będą miękkie, przez około 30 minut. Odcedzić.
    2. Warzywa przełożyć do miski. Dodać 2/3 masła i zmiksować, ale nie na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    3. Na patelni roztopić pozostałe masło, dodać cebulę i podsmażyć przez 5 minut. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 15 minut, doprawić solą i pieprzem, rozprowadzić na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Na tym etapie można wstawić do lodówki, jeśli przygotowujemy danie dzień wcześniej.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Piec, bez przykrycia, przez 25 minut, aż wierzch będzie się przypiekał.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis