Warzywne curry po marokańsku

    Warzywne curry po marokańsku

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 432 osoby

    Wspaniałe aromatyczne danie curry. Podsmażone warzywa wymieszane z przyprawami, urozmaicone migdałami i rodzynkami. Najlepiej smakuje podawane z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
    • 1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 2 marchewki, posiekane
    • 1 cebula, posiekana
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
    • 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
    • 1 łyżka curry
    • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
    • 3/4 łyżki soli morskiej
    • 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1 puszka (450 g) ciecierzycy, odsączonej z zalewy
    • 1/4 szklanki (35 g) zblanszowanych migdałów
    • 1 cukinia, pokrojona na plasterki
    • 2 łyżki rodzynek
    • 1 szklanka (235 ml) soku pomarańczowego
    • 300 g szpinaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Do brytfanki włożyć ziemniaka, bakłażana, papryki, marchewki, cebulę i polać 3 łyżkami oliwy. Podsmażać przez 5 minut.
    2. W rondelku wymieszać 3 łyżki oliwy z czosnkiem, kurkumą, curry, cynamonem, solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty.
    3. Mieszankę przypraw dodać do brytfanki z warzywami. Dodać ciecierzycę, migdały, cukinię, rodzynki i sok pomarańczowy, wymieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
    4. Na końcu dodać szpinak i gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis