Grillowany kurczak z rozmarynem

    Grillowany kurczak z rozmarynem

    Zapisz do ulubionych
    8godz.30min.


    Zrobione przez 122 osoby

    Fantastyczny przepis na letnie grillowanie. Jeśli mamy świeży rozmaryn, można wrzucić parę gałązek bezpośrednio na węgiel - doda kurczakowi wspaniałego aromatu!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny
    • 1/8 szklanki (30 ml) oliwy z oliwek
    • 2 łyżki suszonego rozmarynu
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 1 cytryna, pokrojona w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 8godz.30min. 

    1. Do szczelnej plastikowej torebki wlać sok, oliwę i dodać rozmaryn. Włożyć kurczaka i plasterki cytryny, torebkę zamknąć i potrząsać, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Włożyć do lodówki na 8 godzin albo na noc.
    2. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
    3. Lekko natłuścić ruszt. Wyjąć kurczaka z marynaty (marynatę wylać). Grillować przez 8 minut na każdej stronie, aż wypływające soki będą przejrzyste. Nie przejmuj się jeśli na kurczaku zostanie trochę rozmarynu, będzie smakować wyśmienicie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis