Polędwiczka w marynacie po azjatycku

    Polędwiczka w marynacie po azjatycku

    Zapisz do ulubionych
    3godz.55min.


    Zrobione przez 72 osoby

    Wspaniały sposób na danie obiadowe. Ten przepis zawsze wzbudza aplauz. Pieczona polędwiczka wieprzowa, marynowana w sosie sojowym z imbirem i ziarnem sezamowym. Najlepiej smakuje podawana z ziemniakami i świeżą sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 2 łyżki cebuli, posiekanej
    • 2 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
    • 2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/4 szklanki (35 g) ziaren sezamu
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 500 g polędwicy wieprzowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.55min. 

    1. Wymieszać sos sojowy z cukrem, cebulą, czosnkiem, imbirem, sezamem i olejem. Dodać polędwicę i dobrze pokryć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny, od czasu do czasu obracając mięso w marynacie.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, marynatę zachować. Piec przez 45 minut. Po upieczeniu pokroić na plastry.
    4. W czasie gdy mięso się piecze, podgrzać marynatę i gotować przez 3-5 minut. Polać nią plastry upieczonego mięsa i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis