Ciasto bardzo cynamonowe

    Ciasto bardzo cynamonowe

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 101 osób

    Szybkie, łatwe i tanie ciasto z cynamonem w środku i posypką z cukru i cynamonu na wierzchu. Dobre na podwieczorek, do kawy i herbaty. Składniki na pewno macie w domu, w dodatku jest to porcja na bardzo małą blaszkę.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 łyżek masła
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 1 łyżka cynamonu mielonego
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia z proszkiem do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 80 ml (1/3 szklanki) mleka
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko natłuścić okrągłą blachę o średnicy 15 cm.
    2. Roztopić 7 łyżek masła. W misce wymieszać stopione masło z 1/2 szklanki cukru, 1 łyżką cynamonu, mąką, proszkiem do pieczenia i solą, aż powstanie miękkie ciasto. Dodać mleko i mieszać aż ciasto będzie jednolite. Wlać do przygotowanej blaszki.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 15 do 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić. Kiedy ostygnie, wyjąć z blaszki i położyć na talerzu.
    4. W rondelku stopić pozostałą 1 łyżkę masła i wymieszać z 1 łyżką cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu. Rozsmarować po wierzchu ciasta.
    5. W małej misce wymieszać pozostałe składniki: 1/4 szklanki cukru z 1,5 łyżeczki cynamonu. Posypać mieszanką ciasto.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Bez jajek? Nie rozumiem, jakoś dziwny ten przepis, Ale pyszny mniam! Trochę mało tego ciasta, radze podwoić składniki. - 24 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis