Marynowane oliwki

    Marynowane oliwki

    Zapisz do ulubionych
    2dni10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciekawy i bardzo smaczny przepis na domową marynatę do oliwek w stylu śródziemnomorskim. Aromatyczny dodatek do sałatek i na przystawkę.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 słoiki oliwek

    • 1 słoik (250 g) zielonych oliwek, bez pestek
    • 1 słoik (150 g) oliwek kalamata, bez pestek
    • 2 liście laurowe
    • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
    • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 6 łyżek octu białego destylowanego 5%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +2dni marynowanie  ›  Gotowe w: 2dni10min. 

    1. Oliwki przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą. Słoiki przepłukać.
    2. W misce wymieszać liście laurowe z rozmarynem, koprem, tymiankiem i octem. Dodać oliwki i wymieszać. Nakładać do słoików (upewnić się, żeby w każdym był liść laurowy). Uzupełnić wodą, zakręcić, wstrząsnąć i wstawić do lodówki na 2 dni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis