Proste ciasto marmurkowe

    Proste ciasto marmurkowe

    34polubienia
    55min.


    Zrobione przez 449 osób

    Smaczne, szybkie ciasto. Piekę je bardzo często, bo przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a efekt jest pyszny!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 20 cm

    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • 2 łyżki gorzkiego kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 20 cm.
    2. W misce zmiksować mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, masłem, jajkami, wanilią i mlekiem. Miksować przez 2 minuty aby powstało jednolite ciasto. Odłożyć 3/4 szklanki ciasta, a resztę przełożyć do przygotowanej formy.
    3. Do odłożonego ciasta dodać kakao i wymieszać. Nałożyć je łyżką na wierzch białego ciasta, a następnie, za pomocą noża, wmieszać ciasto kakaowe tak, aby dało efekt marmuru.
    4. Piec przez 30-35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (16)

    RoksanaSzymała
    22

    Wyszło wspaniałe :D - 01 lis 2014

    PaulaJędruszak
    17

    Smaczne ciasto, lecz miałam nie co większe oczekiwania co do jego wyrośnięcia. Po za tym przepis świetny i mega szybki, Mogę śmiało polecić - 17 mar 2015

    KarinaCięszczyk
    16

    Bardzo dobry Szybki i tani - 06 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis