Manicotti nadziewane serami

    Manicotti nadziewane serami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Trzy rodzaje sera zapiekane w rurkach manicotti w sosie pomidorowym. Wspaniałe danie dla całej rodziny, a dzieci pomagają nadziewać makaronowe rurki. Zamiast manicotti można użyć rurek cannelloni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g makaronu manicotti
    • 600 g sera ricotta o niskiej zawartości tłuszczu
    • 225 g startego sera mozzarella
    • 3/4 szklanki (60 g) startego parmezanu
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 słoik (450 g) sosu do spaghetti

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    3. W dużej misce wymieszać sery ricotta i mozzarella z 1/2 szklanki parmezanu, jajkami i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
    4. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 1/2 szklanki sosu. Każdą rurkę makaronu napełnić 3 łyżkami mieszanki serowej, układać w naczyniu. Na wierzchu rozprowadzić resztę sosu i posypać pozostałym parmezanem.
    5. Piec przez 45 minut, aż będzie bulgotać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis