Ciastka z prażonymi migdałami

    Ciastka z prażonymi migdałami

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proste i szybkie ciastka zwane Mandelbrodt, bardzo podobne do włoskich ciasteczek biscotti. Przed drugim pieczeniem można je posypać cukrem.

    Składniki
    ilość sztuk: 72 ciastka

    • 4 jajka
    • 1 i 1/4 szklanki (250 g) cukru kryształu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
    • 3,5 szklanki (440 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (140 g) prażonych migdałów, posiekanych
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnk do tempeartury 175 stopni C.
    2. Jajka zmiksować z 1 szklanką cukru, dodać sól i 1/4 szklanki oleju, miksować, aż składniki się połączą. 1/4 szklanki mąki wymieszać z migdałami.
    3. Do masy jajecznej dodawać pozostałą mąkę na przemian z 3/4 szklanki oleju, stale miksując. Na końcu dodać migdały i ekstrakty, wymieszać.
    4. Ciasto podzielić na 8 części, a każdą uformować w wałek. Przełożyć na lekko natłuszczoną blaszkę. Piec przez 25 minut na jasnobrązowy kolor.
    5. Po upieczeniu każdy wałek pokroić ukośnie na 1 cm kawałki. Układać je na blaszce, posypać pozostałym cukrem i ponownie piec przez 5 minut. Przełożyć na metalową kratkę do przestudzenia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis