Najprostsze ciasto orzechowo-czekoladowe

    Najprostsze ciasto orzechowo-czekoladowe

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 156 osób

    Bardzo łatwe, pyszne ciasto! Warstwy krakersów, orzechów, czekolady i wiórków kokosowych zalane skondensowanym mlekiem, upieczone, a następnie krojone na kawałki! Nie używamy miksera, ani żadnych misek! Mało pracy i mało zmywania :)

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 110 g margaryny, roztopionej
    • 125 g rozkruszonych krakersów graham
    • 115 g posiekanych orzechów włoskich
    • 170 g półsłodkich groszków czekoladowych
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +15min. studzenie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Do foremki o wymiarach 23x33 cm wlać roztopioną margarynę. Posypać krakersami, następnie orzechami, na nich ułożyć warstwę groszków, te posypać wiórkami kokosowymi i całość zalać mlekiem.
    3. Piec przez 25 minut, aż wierzch będzie rumiany. Odstawić na 15 minut do przestygnięcia, a następnie kroić na kawałki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis