Cytrynowe magdalenki

    Cytrynowe magdalenki

    1polubienie
    32min.


    Zrobione przez 159 osób

    Najpyszniejsze ciasteczka do popołudniowej herbaty. Można je posypać cukrem pudrem albo maczać w roztopionej czekoladzie.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 jajka
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 1 szklanka (120 g) cukru pudru
    • 3/4 szklanki (95 g) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 115 g masła, roztopionego i przestudzonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką formę na 24 magdalenki.
    2. Jajka zmiksować z wanilią i skórką cytrynową. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując przez 5-7 minut, aż masa zrobi się gęsta i błyszcząca.
    3. Mąkę przesiać z proszkiem. 1/4 mieszaniny dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Stopniowo dodawać po 1/4 mąki, mieszając po każdym dodaniu. Na końcu dodać masło, wymieszać i nakładać do przygotowanych foremek do 3/4 ich wysokości.
    4. Piec przez 10-12 minut, aż krawędzie ciasteczek będą rumiane. Przestawić formę na metalową kratkę na 1 minutę, a następnie podważać nożem i wyjmować ciastka z foremek. Posypać cukrem pudrem albo roztopić czekoladę i maczać w niej końcówki ciastek.
    5. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis