Cynamonowe ciasteczka cukrowe

    Cynamonowe ciasteczka cukrowe

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 250 osób

    Te ciasteczka mają naśladować znane amerykańskie ciasteczka marki Mrs. Fields - na te dni, kiedy nie można pójść do supermarketu!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka cynamonu mielonego
    • 220 g (1 szklanka) ciemnobrązowego cukru
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru białego
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 310 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C.
    2. W małej misce wymieszać 3 łyżki cukru białego z cynamonem, odstawić.
    3. W dużej misce, na średniej prędkości miksera, wymieszać ciemnobrązowy cukier z białym cukrem. Dodać masło i mieszać aż powstanie grudkowata mieszanka. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy i mieszać aż masa będzie lekka i puszysta.
    4. W osobnej misce wymieszać ubijaczką mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Dodać do mieszaniny z cukrem, mieszając na niskiej prędkości tylko tyle, aby wszystko się połączyło. Jeśli miksuje się zbyt długo, wówczas ciastka wychodzą twarde!
    5. Formować ciasto w kulki o średnicy 2,5 cm, a następnie obtoczyć każdą w mieszance cynamonowo-cukrowej. Położyć ciastka na niewysmarowanej blasze do pieczenia ciastek i piec w temperaturze 150°C przez 18 do 20 minut. Zdjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia na podstawce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    2

    beznadziejny przepis wogule jakieś inne mi wyszły niż na zdjęciu - 20 lis 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis