Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

    Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

    4polubienia
    54min.


    Zrobione przez 30 osób

    Prosty, szybki i niewiarygodnie smaczny kurczak, zapiekany z pieczarkami i żółtym serem. Doskonały obiad dla całej rodziny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 200 g pieczarek pokrojonych w plasteki
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 1,5 szklanki (200 g) startego sera Cheddar lub innego sera o ostrym smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 44min.  ›  Gotowe w: 54min. 

    1. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill do temperatury 190 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i umieścić na niej filety z kurczaka.
    2. Piec przez 25-35 minut, aż wypływające soki będą przeźroczyste.
    3. W międzyczasie do garnka wrzucić pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, przykryć i podgrzewać na dużym ogniu, aż puszczą wodę. Kiedy to nastąpi, zmniejszyć ogień, odkryć i gotować dopóki woda nie odparuje. Pieczarki przełożyć na kurczaka i posypać startym serem.
    4. Piec przez 8-10 minut, aż ser się roztopi i będzie bulgotać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis