Pasztet z wątróbki drobiowej

    Pasztet z wątróbki drobiowej

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Pyszny i prosty przepis na domowy pasztet z wątróbki. Doskonały do kanapek lub na przekąskę z krakersami lub chipsami.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 3 szklanki (710 ml) wody
    • 500 g wątróbki drobiowej
    • 1 cebula, drobno pokrojona na plasterki
    • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
    • 3 łyżki sherry
    • 170 g miękkiego masła
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
    • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. W garnku zagotować wodę z wątróbką i cebulą pokrojoną w plasterki. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20 minut, aż wątróbka będzie miękka. Odstawić z ognia, odcedzić, cebulę wyrzucić.
    2. W blenderze zmiksować wątróbkę na jednolitą masę, dodać posiekaną cebulę, sherry, masło, sól, pieprz i gałkę i miksować, aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć pasztet na półmisek i uformować kopczyk. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis