Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami

    Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Fantastyczny przepis na danie w stylu włoskim dla miłośników owoców morza. Sekretem tej pyszności jest dodatek skórki otartej z cytryny. Dzięki temu patentowi taty to jedna z moich ulubionych potraw!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g makaronu linguine
    • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
    • 115 g masła
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 500 g przegrzebków
    • 500 g krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 1 słoiczek (220 g) soku z małży
    • 1/3 szklanki suszonych pomidorów, posiekanych
    • 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 2,5 łyżeczki skórki cytrynowej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki rozkruszonej papryczki chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
    2. Na patelni wymieszać oliwę z masłem, podgrzewać, aż masło się roztopi, dodać czosnek i podsmażyć.
    3. Dodać przegrzebki i krewetki, smażyć przez około 10 minut, aż krewetki zrobią się różowe. Dodać sok z małży, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 3 minuty.
    4. Makaron wymieszać z pomidorami, pietruszką i skórką z cytryny. Polać sosem i od razu podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis