Makaron z pieczonymi krewetkami

    Makaron z pieczonymi krewetkami

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bajecznie prosta, szybka i smaczna potrawa na każdą okazję. Makaron z pieczonymi krewetkami w czosnkowym sosie z masła i cytryny, z dodatkiem pietruszki. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 170 g masła
    • 350 g makaronu linguini (lub spaghetti)
    • 500 g krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Masło włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika, aby się rozpuściło.
    2. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić i przełożyć do miski.
    3. Do roztopionego masła dodać krewetki, czosnek i sok z cytryny, wymieszać. Wstawić do piekarnika, piec przez 3 minuty. Następnie dodać pietruszkę i piec jeszcze przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Krewetki z maślanym sosem przełożyć do miski z makaronem, wymieszać i od razu podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis