Cynamonowe biscotti z orzechami laskowymi

    Cynamonowe biscotti z orzechami laskowymi

    7polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 409 osób

    Są pyszne z kawą i pachną wspaniale! Można również polać ciasteczka białą czekoladą, świetnie wtedy to uzupełnia ich smak z cynamonem.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 170 g masła
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • jajka
    • 1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 310 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 135 g (1 szklanka) orzechów laskowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia blachę do ciasteczek.
    2. W średniej misce utrzeć masło z cukrem aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jaja i wanilię. Wymieszać przesiane: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól, dodać do mieszaniny z jajami. Wymieszać, dodać orzechy laskowe. Uformować z ciasta dwa równe „bochenki” o długości około 30 cm. Położyć bochenki na blachę do pieczenia i spłaszczyć by miały około 1,5 cm grubości.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut lub do momentu kiedy brzegi będą złote, a środek sztywny. Wyjąć z piekarnika i studzić na blasze. Kiedy bochenki są wystarczająco ostudzone by można je było chwycić w dłoń, nożem do chleba kroić bochenki po skosie na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Położyć plastry na blachę do pieczenia.
    4. Piec przez dodatkowe 10 minut, raz przewracając. Całkowicie ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis