Szwedzki chleb z ziarnami

    Szwedzki chleb z ziarnami

    Zapisz do ulubionych
    3godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To przepis na tradycyjny szwedzki żytni chleb z ziarnami. Mąkę chlebową o wysokiej zawartości glutenu można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Mąkę żytnią można zastąpić mąką pszenną z pełnego przemiału, którą osobiście wolę. Smacznego!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 1 i 1/3 szklanki (315 ml) wrzącej wody
    • 1 łyżeczka ziaren kopru
    • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka ziaren kminku
    • 1/4 szklanki (30 g) bulguru
    • 2 i 1/4 łyżki masła
    • 2 i 1/4 łyżki melasy
    • 1 łyżka skórki z pomarańczy
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1,5 szklanki (155 g) mąki żytniej
    • 1,5 szklanki (200 g) mąki chlebowej
    • 2 łyżeczki suszonych drożdży
    • 2 łyżeczki mąki z wysoką zawartością glutenu
    • 3 łyżki maślanki w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +1godz. moczenie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. W miseczce wymieszać ziarna kopru z kuminem, kminkiem, bulgurem, masłem, melasą i skórką pomarańczową, zalać wrzącą wodą i odstawić na 1 godzinę.
    2. Do pojemnika automatu do chleba włożyć składniki zgodnie z kolejnością sugerowaną przez producenta. Wybrać ustawienia na biały chleb i jasną skórkę. Nacisnąć start.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie