Soczewica ze szpinakiem

    Soczewica ze szpinakiem

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 340 osób

    Proste i smaczne danie inspirowane kuchnią indyjską. Najlepiej smakuje z ryżem, ale równie dobrze z pieczonymi ziemniakami. Wystarczy dodać marchewkę, kalafiora lub pomidora i mamy pełnowartościowy obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 2 cebule, przekrojone na pół i pokrojone w plasterki
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/2 szklanki (95 g) soczewicy
    • 2 szklanki (475 ml) wody
    • 1 opakowanie (300 g) mrożonego szpinaku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, smażyć cebulę przez około 10 minut, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę.
    2. Dodać soczewicę i wodę, doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 35 minut, aż soczewica będzie miękka.
    3. W międzyczasie, ugotować szpinak, odcedzić i dodać do soczewicy. Doprawić solą i kuminem, przykryć i gotować przez około 10 minut. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem i doprawić czosnkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis