Węgierska zupa z soczewicy

    Węgierska zupa z soczewicy

    6polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 343 osoby

    Ten przepis na pyszną zupę z soczewicy wywodzi się z węgierskiej tradycji. Spożywana na Nowy Rok miała symbolizować napływ gotówki w nadchodzącym roku. Spróbujcie!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżeczka czosnku wyciśniętego przez praskę
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
    • 3 marchewki, pokrojone w kostkę
    • 3,5 szklanki (630 g) pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
    • 7 szklanek (1,5 l) bulionu drobiowego
    • 1,5 szklanki (300 g) namoczonej soczewicy, odsączonej
    • 2 liście laurowe
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 3/4 szklanki (180 ml) białego wina
    • 1 gałązka posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek, paprykę, seler i marchewkę - smażyć przez 10 minut.
    2. Dodać pomidory, bulion, soczewicę, liście laurowe, sól i pieprz, dobrze wymieszać, a następnie dolać wino i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę, aż soczewica będzie miękka.
    3. Przed podaniem posypać natką pietruszki i parmezanem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    5

    - - 19 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis