Pasztet z zielonej soczewicy

    Pasztet z zielonej soczewicy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny i zdrowy pasztet na bazie soczewicy nie tylko dla wegetarian. Wspaniały dodatek do kanapek albo podany jako przekąska.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 i 1/8 szklanki (215 g) zielonej soczewicy
    • 2 i 1/4 szklanki (535 ml) wody
    • 6 kromek białego chleba, pokruszonego
    • 2 jajka
    • 1 szklanka (235 ml) bulionu warzywnego
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżki vegety
    • 1/3 szklanki (40 g) bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. W garnku zagotować wodę z soczewicą. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut, aż zmięknie.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C. Natłuścić keksówkę.
    3. W dużej misce wymieszać ugotowaną soczewicę z chlebem, jajkami, bulionem, koncentratem pomidorowym, bazylią, czosnkiem, pieprzem, pietruszką, oliwą i vegetą. Przełożyć do przygotowanej foremki.
    4. Piec przez 40 minut. Wierzch posypać bułką tartą i piec jeszcze przez 10 minut. Odstawić na 10 minut, a następnie podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis