Magdalenki cytrynowe

    Magdalenki cytrynowe

    3polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 31 osób

    Wspaniałe ciasteczka, bardzo proste do przygotowania. Lekkie i pysznie cytrynowe. Najlepsze do popołudniowej kawy lub herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 70 g masła
    • 3/4 szklanki (95 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1/2 cytryny, wyciśniętej i otartej ze skórki
    • 1/3 szklanki (40 g) cukru pudru do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Jajka zmiksować z cukrem, dodać masło i zmiksować, aż składniki się połączą na jednolitą masę. Stopniowo dodawać mąkę, proszek, skórkę i sok z cytryny oraz wanilię, cały czas miksując na wolnych obrotach.
    2. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremki do magdalenek. Ciasto zamieszać i nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec przez 10 minut. Wyjąć z foremek i odstawić do przestudzenia. Oprószyć cukrem pudrem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis