Ciasto z kremem cytrynowym

    Ciasto z kremem cytrynowym

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 129 osób

    Fantastycznie aromatyczne ciasto na kruchym spodzie, z kremem cytrynowym i kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych i prażonych migdałów. Krem cytrynowy można przygotować z przepisu podanego poniżej.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 225 g masła
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 300 g kremu cytrynowego
    • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
    • 1/2 szklanki prażonych migdałów, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    2. W misce utrzeć masło, dodać mąkę, cukier i sodę. Wymieszać, aż utworzą się grudki.
    3. 2/3 ciasta wyłożyć do foremki o wymiarach 23x33 cm. Piec przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
    4. Na podpieczonym cieście rozprowadzić krem cytrynowy. Do pozostałego ciasta dodać wiórki kokosowe i migdały. Posypać tym wierzch ciasta.
    5. Zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C. Piec przez 25 minut na jasnobrązowy kolor.

    Krem cytrynowy

    Przepis na krem cytrynowy

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis