Zaloguj się Zarejestruj się

Ciasto z kremem cytrynowym

Fantastycznie aromatyczne ciasto na kruchym spodzie, z kremem cytrynowym i kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych i prażonych migdałów. Krem cytrynowy można przygotować z przepisu podanego poniżej.

THEA

Składniki
ilość porcji: 40 

  • 225 g masła
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g kremu cytrynowego
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki prażonych migdałów, posiekanych

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
  2. W misce utrzeć masło, dodać mąkę, cukier i sodę. Wymieszać, aż utworzą się grudki.
  3. 2/3 ciasta wyłożyć do foremki o wymiarach 23x33 cm. Piec przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
  4. Na podpieczonym cieście rozprowadzić krem cytrynowy. Do pozostałego ciasta dodać wiórki kokosowe i migdały. Posypać tym wierzch ciasta.
  5. Zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C. Piec przez 25 minut na jasnobrązowy kolor.

Krem cytrynowy

Przepis na krem cytrynowy

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie