Cukrowe ciasteczka wykrawane

    Cukrowe ciasteczka wykrawane

    (342)
    7polubień
    3godz.29min.


    Zrobione przez 309 osób

    Według mnie to najlepszy przepis na wykrawane ciasteczka cukrowe! Bardzo dobry smak, nawet bez polewy.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 470 g (3 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 60 ml słodkiej śmietanki do ubijania
    • 100 g (1/2 szkl.) kolorowego cukru do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 14min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.29min. 

    1. W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jaja i wanilię. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodawać do utartej masy na przemian ze śmietanką. Przykryć ciasto i chłodzić przez 2-3 godziny, aż stwardnieje.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia ciastek.
    3. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm. Wyciąć foremką pożądane kształty. Kłaść ciastka na przygotowanej blasze w odległości 2,5 cm od siebie. Można posypać kolorowym cukrem.
    4. Piec przez 12 do 14 minut w nagrzanym piekarniku, aż spody i brzegi ciasteczek będą jasnobrązowe. Zdjąć z blachy i studzić na metalowych podstawkach. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (342)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis