Cukrowe ciasteczka wykrawane

    Cukrowe ciasteczka wykrawane

    7polubień
    3godz.29min.


    Zrobione przez 309 osób

    Według mnie to najlepszy przepis na wykrawane ciasteczka cukrowe! Bardzo dobry smak, nawet bez polewy.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 470 g (3 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 60 ml słodkiej śmietanki do ubijania
    • 100 g (1/2 szkl.) kolorowego cukru do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 14min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.29min. 

    1. W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jaja i wanilię. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodawać do utartej masy na przemian ze śmietanką. Przykryć ciasto i chłodzić przez 2-3 godziny, aż stwardnieje.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia ciastek.
    3. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm. Wyciąć foremką pożądane kształty. Kłaść ciastka na przygotowanej blasze w odległości 2,5 cm od siebie. Można posypać kolorowym cukrem.
    4. Piec przez 12 do 14 minut w nagrzanym piekarniku, aż spody i brzegi ciasteczek będą jasnobrązowe. Zdjąć z blachy i studzić na metalowych podstawkach. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis