Zapiekanka z makaronu ze szpinakiem

    Zapiekanka z makaronu ze szpinakiem

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Proste, szybkie i bardzo smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Makaron z sosem do spaghetti zapiekany z serem mozzarella i parmezan, z warstwą szpinaku. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 250 g makaronu penne
    • 1 słoik (ok. 800 g) sosu do spaghetti
    • 1/4 szklanki (20 g) startego parmezanu
    • 300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
    • 220 g statrego sera mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    3. W misce wymieszać sos z parmezanem i makaronem.
    4. W oddzielnej misce wymieszać szpinak z mozzarellą. Odłożyć 1/2 szklanki mozzarelli do posypania na wierzch.
    5. W naczyniu żaroodpornym układać warstwę makaronu z sosem, następnie szpinaku z serem. Powtórzyć warstwy. Przykryć folią aluminiową.
    6. Piec przez 30 minut. Następnie posypać pozostałym serem mozzarella i piec, aż ser się roztopi.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis