Wspaniała zupa cebulowa po francusku

    Wspaniała zupa cebulowa po francusku

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 137 osób

    Wspaniały, sprawdzony przepis na tę popularną zupę z kuchni francuskiej. Jedna z moich ulubionych, proporcje można z powodzeniem podwoić, a ja nawet kiedyś potroiłem! Pychota!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 5 cebul, drobno pokrojonych
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1,5 litra bulionu wołowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 500 g bagietki francuskiej, pokrojonej na kromki
    • 450 g startego sera szwajcarskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Na patelni rozpuścić masło, dodać olej i cebulę, i cały czas mieszając podsmażyć, aż cebula będzie miękka. Dodać cukier i wymieszać. W tym czasie podgrzać bulion.
    2. Dodać podsmażoną cebulę do podgrzanego bulionu, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
    3. Dodać wino, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 10 minut.
    4. Zupę przelać do miseczek, na każdej umieścić kromkę bagietki, tak, żeby była dobrze zanurzona w zupie. Posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na funkcję grill, aż ser się roztopi i będzie bulgotać.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis