Kokosanki z migdałami

    Kokosanki z migdałami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Zrobione przez 7 osób

    Pyszne i proste kokosanki. Kawałki biszkoptowego ciasta z dodatkiem migdałów, zanurzone w czekoladowej polewie, obtoczone wiórkami kokosowymi. W Australii mówią na nie "lamingtony".

    Składniki
    ilość sztuk: 48 kokosanek

    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 3 jajka
    • 1 szklanka (170 g) posiekanych migdałów
    • Polewa
    • 6 szklanek (720 g) cukru pudru
    • 2/3 szklanki (55 g) gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 165 ml mleka
    • 5 szklanek (370 g) wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić blaszkę i wyłożyć woskowanym papierem, a papier nasmarować masłem.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Odstawić.
    3. Masło zmiksować z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę. Dodawać jajka po jednym na raz, miksując po każdym dodaniu.
    4. Stopniowo dodawać mąkę po 1/2 szklanki, cały mieszając. Dodać posiekane migdały i rozprowadzić ciasto równo na blaszce.
    5. Piec przez 10-15 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Trzymając za końce papieru, przełożyć upieczony spód na metalową kratkę i zostawić do przestudzenia.
    6. Wymieszać cukier z kakao, żeby nie było grudek. Dodać wanilię i mleko, wymieszać na jednolitą, gładką masę.
    7. Blaszkę wyłożyć papierem woskowanym. Wiórki kokosowe wysypać na talerz. Spód pokroić na 48 kawałków o wymiarach 3x6 cm.
    8. Każde ciastko nadziewać na widelec, zamaczać w czekoladowej polewie, i obtaczać w wiórkach kokosowych ze wszystkich stron (należy do tego celu użyć drugiego widelca). Układać na przygotowanej blaszce i odstawić do lodówki, aż polewa zastygnie.
    9. Można przechowywać przez tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku, a jeśli dłużej, to należy ciastka zamrozić.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis