Jagnięcina dla zakochanych

    Jagnięcina dla zakochanych

    Zapisz do ulubionych
    9godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wyjątkowe danie nie tylko na specjalne okazje. Jagnięcina we francuskim sosie demi-glace, pachnąca rozmarynem i miętą. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 (po 7 kości) mostki jagnięce, oprawione, a skrawki i tłuszcz zachowane
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 4 marchewki, posiekane
    • 1 szklanka (120 g) liści selera naciowego, posiekanych
    • 1 szklanka (235 ml) porto
    • 1 szklanka (235 ml) czerwonego wina
    • 2 szklanki (475 ml) bulionu drobiowego
    • 5 gałązek mięty ogrodowej
    • 3 gałązki świeżego rozmarynu
    • 300 g galaretki jabłkowo-miętowej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka czosnku wyciśnietego przez praskę
    • 1/4 szklanki (25 g) japońskiej bułki tartej panko
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 gałązki świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 8godz.30min.  ›  Gotowe w: 9godz. 

      Sos demi-glace:

    1. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać skrawki jagnięciny, sól i pieprz, zrumienić, zmniejszyć ogień i dodać czosnek, cebulę, marchewkę, selera, wino czerwone i porto oraz bulion. Przełożyć do wolnowaru i gotować przez 8 godzin, albo przez noc.
    2. Wywar z wolnowaru przecedzić do rondelka i gotować na wolnym ogniu. Dodać miętę, rozmaryn i miętową galaretkę, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, w miarę konieczności dodając więcej wina lub bulionu, aby powstały sos miał konsystencję syropu. Przecedzić raz jeszcze i odstawić.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C i wstawić do niego brytfannę. Jagnięcinę natrzeć oliwą, solą, pieprzem i czosnkiem. Posypać bułką tartą.
    4. Ostrożnie wyjąć rozgrzaną brytfannę. Wlać 2 łyżki oliwy i na dużym ogniu obsmażyć mięso z wszystkich stron. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 5-10 minut, aż wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 63 stopnie C.
    5. Na talerz nalać trochę sosu demi-glace i ułożyć skrzyżowane mostki jagnięce. Pokropić sosem, ozdobić świeżą miętą i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis