Creme brulee z likierem Irish cream

    Creme brulee z likierem Irish cream

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 155 osób

    To wspaniała wersja doskonałego deseru! Pierwszy raz jedliśmy to w angielskiej restauracji w Epcot, a oto przepis, jaki wymyśliłam, chcąc odtworzyć ten deser.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 475 ml (2 szkl.) śmietany tortowej
    • 65 g (1/3 szkl.) cukru
    • 6 żółtek
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 3 łyżki likieru Irish cream
    • 2 łyżki bardzo drobnego cukru, lub tyle ile potrzeba

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C. 6 kokilek umieścić na ręczniku rozłożonym w brytfannie o głębokości co najmniej 7,5 cm.
    2. W rondelku, na średnim ogniu, wymieszać śmietanę z cukrem i gotować aż mieszanina będzie bardzo gorąca, mieszając, aż cukier się rozpuści. Wymieszać trzepaczką żółtka z wanilią i likierem Irish cream, aż wszystko się połączy. Powoli dodać 1/3 gorącej śmietany, po 2 łyżki na raz, stale mieszając trzepaczką aż wszystko się dobrze połączy. Po dodaniu 1/3 śmietany, można wmieszać pozostałą część gorącej śmietany bez obaw, że pojawią się grudki.
    3. Wlać krem do kokilek, a następnie wypełnić brytfannę wrzątkiem do połowy wysokości kokilek. Piec w nagrzanym piekarniku aż krem stężeje (50 do 60 minut).
    4. Gdy krem stężeje, ustawić kokilki na metalowej podstawce i ostudzić krem do temperatury pokojowej (ok. 1 godzinę). Następnie przykryć i włożyć do lodówki aby się schłodził (na około 4 godziny). Krem może pozostać w lodówce aż do czasu podania.
    5. Odkryć krem i posypać każdą porcję ok. 1 łyżeczką drobnego cukru. Delikatnie potrząsnąć kokilkami, aby cukier rozłożył się równomiernie na całej powierzchni, a następnie przechylić krem o 45 stopni i strząsnąć nadmiar cukru.
    6. Za pomocą małego palnika kuchennego stopić cukier, na krótko przytrzymując palnik nad każdą kokilką, ale tak, aby ogień nie do końca dotykał powierzchni kremu. Topić cukier aż zmieni kolor na głęboko brązowy. Gdy cukier się stopi i skarmelizuje, zimny krem pod spodem zamieni go w chrupiącą skórkę. Podawać natychmiast. Alternatywnie, krem posypany cukrem można przypiec z wierzchu pod grillem w piekarniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis