Drożdżówki z dżemem

    Drożdżówki z dżemem

    1polubienie
    2godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Miękkie drożdżowe bułeczki z dodatkiem dżemu lub konfitury z ulubionych owoców. Można użyć dżemu wiśniowego, truskawkowego, morelowego, z jeżyn... co kto lubi.

    Składniki
    ilość sztuk: 40 drożdżówek

    • 3,5 łyżeczki (10 g) drożdży instant
    • 2,5 szklanki (590 ml) ciepłego mleka
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 100 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
    • 1 łyżka soli
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 6,5 szklanki (810 g) mąki pszennej
    • 1/2 szklanki (160 g) konfitury owocowej lub dżemu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Rozpuścić drożdże w mleku w dużej misce. Odstawić na 10 minut, aż zaczną się pienić.
    2. Dodać cukier, tłuszcz, sól, jajka, żółtka i mąkę. Mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Można dodać tylko 3 szklanki mąki do miski, wyrabiać chwilę ciasto, a następnie wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać dalej, dodając resztę mąki. Ciasto powinno być lekko kleiste, o konsystencji ciasta na chleb.
    3. Miskę natłuścić oliwą, włożyć do niej ciasto i obrócić, aby pokryło się tłuszczem. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    5. Z ciasta odrywać małe kulki. Smarować tłuszczem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia.
    6. Po wyrośnięciu zrobić w kulkach zagłębienia wciskając w nie kciuki obu rąk złączone z palcami wskazującymi i rozciągając ciasto na boki. W ten sposób zagłębienie będzie na tyle głębokie, że dżem nie wycieknie podczas pieczenia. Nałożyć w to zagłębienie dżem lub konfiturę (można też posmarować stopionym masłem) i ponownie odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
    7. Piec przez 15-20 minut, na złoty kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis