Creme brulee

    Creme brulee

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 247 osób

    Wspaniały pieczony creme brulee. Na wierzch można użyć białego lub brązowego cukru. Jeśli nie masz palnika kuchennego, możesz użyć zwykłego palnika gazowego, albo po prostu włożyć krem na kilka minut pod grill.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 ml (2 szkl.) śmietany tortowej
    • 50 g (3 łyżki) cukru
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 3 żółtka
    • 4 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C. Duże naczynie żaroodporne wyłożyć wilgotną ściereczką.
    2. W dużym garnku zagotować wodę. W czasie, gdy woda będzie się gotować, w rondlu na średnim ogniu wymieszać śmietanę z 1/4 szklanki cukru i solą. Mieszać od czasu do czasu i gotować od 4 do 5 minut, aż pojawi się para. W średniej misce zmiksować żółtka z wanilią na gładką masę. Wlać gorący krem do żółtek, po trochę na raz, stale mieszając, aż cała śmietana się dobrze wymiesza. Wlać mieszaninę do czterech kokilek o pojemności 175 ml.
    3. Położyć kokilki na ściereczce w naczyniu żaroodpornym, a następnie położyć naczynie na ruszcie do pieczenia. Do naczynia wlać wrzącą wodę, do połowy wysokości kokilek. Przykryć naczynie luźno folią aluminiową.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku 25 do 30 minut, aż wierzch się zetnie. Chłodzić kokilki w lodówce przez 4 do 6 godzin.
    5. Przed podaniem posypać każdą porcję kremu 1 łyżką cukru. Za pomocą palnika kuchennego lub grilla przybrązowić wierzch (od 2 do 3 minut).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis