Zapiekanka ziemniaczano-serowa

    Zapiekanka ziemniaczano-serowa

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 36 osób

    Doskonały dodatek do obiadu, zamiast gotowanych ziemniaków, lub samodzielne danie. Coś jak babka ziemniaczana z dodatkiem sera żółtego.

    Składniki
    ilość porcji: 11 

    • 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na ćwiartki
    • 5 jajek
    • 1/4 szklanki (60 ml) śmietany tortowej
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 3/4 szklanki (100 g) startego sera cheddar
    • 3/4 szklanki (85 g) startego sera szwajcarskiego
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 3 łyżki proszku do pieczenia

    • 115 g masła, roztopionego
    • 1/2 szklanki (115 g) kwaśniej śmietany
    • 1/2 szklanki (50 g) posiekanej zielonej cebulki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc. Odstawić.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
    3. Zmiksować jajka ze śmietaną i solą. Dodać tłuczone ziemniaki i dobrze wymieszać. Dodać obydwa rodzaje sera, cebulę i proszek do pieczenia. Wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego i wyrównać.
    4. Piec przez 35 minut, aż wierzch będzie rumiany. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.
    5. W rondelku roztopić masło.
    6. Zapiekankę pokroić na kawałki, polać masłem, udekorować odrobiną kwaśnej śmietany i zieloną cebulką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis