Gorące bułeczki z rodzynkami

    (35)
    2 godz. 25 min

    Pyszne bułeczki, które zawsze robię na wielkanocne śniadanie. Przerobiłam trochę tradycyjny przepis, żeby ciasto wyrabiał automat do chleba. Rewelacja!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 90 ml mleka
    • 90 ml wody
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
    • 4 łyżki margaryny
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
    • 3 szklanki (410 g) mąki chlebowej
    • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki (80 g) rodzynek
    • Lukier
    • 3/4 szklanki (90 g) cukru pudru
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać program ciasto i nacisnąć start.
    2. Z wyrobionego ciasta uformować 15 bułek. Ułożyć na blaszce i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    3. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
    4. Cukier puder rozpuścić w wodzie i posmarować wierzch każdej bułki na krzyż.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (35)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)