Gorące bułeczki z rodzynkami

    Gorące bułeczki z rodzynkami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne bułeczki, które zawsze robię na wielkanocne śniadanie. Przerobiłam trochę tradycyjny przepis, żeby ciasto wyrabiał automat do chleba. Rewelacja!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 90 ml mleka
    • 90 ml wody
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
    • 4 łyżki margaryny
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
    • 3 szklanki (410 g) mąki chlebowej
    • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki (80 g) rodzynek
    • Lukier
    • 3/4 szklanki (90 g) cukru pudru
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać program ciasto i nacisnąć start.
    2. Z wyrobionego ciasta uformować 15 bułek. Ułożyć na blaszce i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    3. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
    4. Cukier puder rozpuścić w wodzie i posmarować wierzch każdej bułki na krzyż.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis