Pączki z dżemem

    Pączki z dżemem

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 52 osoby

    Pyszne pączki z dżemem. Ciasto jest przygotowywane w automacie do chleba, a następnie lepisz zgrabne pączusie i smażysz we frytownicy! Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 1 szklanka (235 ml) ciepłej wody (o temperaturze 45 stopni C)
    • 1/3 szklanki (80 ml) wody
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 3 łyżki margaryny, rozpuszczonej
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
    • 4,5 szklanki (615 g) mąki chlebowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka suchych drożdży

    • 3/4 szklanki (240 g) dżemu owocowego
    • około 2 litry oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Wszystkie składniki (oprócz dżemu) włożyć do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać program "ciasto" i nacisnąć start.
    2. Kiedy cykl się zakończy, przełożyć ciasto na stolnicę i odczekać 10 minut.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać 5-6 cm krążki.
    4. Krążki ciasta rozdzielić na połówki. Na środek jednej połowy nakładać po 1/2 łyżeczki dżemu, zwilżyć brzegi ciasta zimną wodą i przykrywać pozostałymi krążkami ciasta. Przyszczypać brzegi, żeby się dobrze skleiły. Układać na natłuszczonej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    5. Olej rozgrzać we frytkownicy do temperatury 175 stopni C. Smażyć po kilka pączków na raz. Kiedy wypłyną na powierzchnię odwrócić i smażyć przez 2-3 minuty. Wyłożyć na papierowy ręcznik.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis