Ryż jaśminowy z kuminem

    Ryż jaśminowy z kuminem

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 36 osób

    Wspaniale aromatyczny ryż to dobry dodatek do obiadu. Można dodawać różne przyprawy i eksperymentować: imbir, pieprz, goździki a nawet cynamon! Koniecznie spróbujcie.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1/2 łyżeczki kuminu
    • 1 szklanka (190 g) ryżu jaśminowego
    • 1 i 3/4 szklanki (415 ml) wody
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W rondelku rozgrzać olej, wsypać ziarna kuminu i podsmażyć, cały czas mieszając, aby nie przypalić! Dodać ryż i smażyć przez 1 minutę.
    2. Dodać wodę i sól i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15 minut.
    3. Jeśli czujesz, że ryż zaczyna się przypalać, a jeszcze nie jest miękki, można postawić rondelek na patelni lub płytce, żeby nie był bezpośrednio na ogniu.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis