Włoska zupa z kiełbasą i tortellini

    Włoska zupa z kiełbasą i tortellini

    2polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1895 osób

    Ta zupa ma w sobie wszystko, co wspaniałe we włoskiej kuchni: włoska kiełbasa, czosnek, pomidory, czerwone wino i parmezan!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g słodkich włoskich kiełbasek, obranych z osłonek
    • 1 szklanka (160 g) posiekanej cebuli
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 5 szklanek (1,2 l) bulionu wołowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody
    • 1/2 szklanki (120 ml) czerwonego wina
    • 4 duże pomidory - obrane, oczyszczone z pestek i posiekane
    • 1 szklanka (120 g) cienko pokrojonej marchewki
    • 1/2 łyżki świeżych liści bazylii
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1 puszka (240 g) sosu pomidorowego
    • 1,5 szklanki (200 g) cukinii pokrojonej w plasterki
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 250 g tortellini
    • starty parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. W garnku o grubym dnie, zrumienić kiełbaski, odsączyć z tłuszczu zachowując 1 łyżkę.
    2. Na tłuszczu z kiełbasek podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać bulion, wodę, wino, pomidory, marchewkę, bazylię, oregano, sos pomidorowy i kiełbaski. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 30 minut.
    3. Z zupy zebrać tłuszcz. Dodać cukinię i pietruszkę, przykryć i gotować przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać tortellini. Przed podaniem posypać parmezanem.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis