Cobbler z cukinii Dona

    Cobbler z cukinii Dona

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 312 osób

    Przepyszny deser, który smakuje prawie jak cobbler jabłkowy. W rzeczywistości nie jesteś w stanie ich odróżnić. Udekorować bitą śmietaną i podawać z lodami waniliowymi!

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 1 kg cukinii - obranej i drobno pokrojonej
    • 160 ml (2/3 szkl.) soku z cytryny
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 500 g (4 szkl.) mąki pszennej
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 340 g schłodzonego masła
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W dużym garnku, na średnim ogniu, stale mieszając gotować cukinię z sokiem z cytryny, aż cukinia zmięknie (15 do 20 minut). Dodać 1 szklankę cukru, 1 łyżeczkę cynamonu i gałkę muszkatołową, i gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i odstawić.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 25x37,5 cm. W dużej misce wymieszać mąkę z 2 szklankami cukru. Dodać pokrojone masło i wymieszać za pomocą siekacza do ciasta kruchego lub dwóch noży, aż mieszanina zacznie przypominać grubą bułkę tartą. Dodać 1/2 szklanki mieszanki z masłem do mieszaniny z cukinią. Połowę pozostałej mieszanki z masłem wyłożyć na dno przygotowanego naczynia i docisnąć dłonią. Wyłożyć na wierzch ciasta mieszaninę z cukinią i posypać pozostałą częścią mieszanki z masłem. Posypać 1 łyżeczką cynamonu.
    3. Piec 35 do 40 minut, lub do chwili gdy wierzch będzie złoty. Podawać na ciepło lub zimno.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis