Włoska zupa Riboletta

    Włoska zupa Riboletta

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Riboletta to włoska zupa podobna do minestrone, pełna warzyw, fasoli, dodatkowo przekładana bagietką i zapieczona w piekarniku. Można do niej dodać trochę mięsa.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łyżki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1 liść laurowy
    • 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 2 puszki (po 430 g) duszonych pomidorów
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 3 szklanki (200 g) poszatkowanej kapusty
    • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
    • 2,5 szklanki ugotowanej białej fasoli
    • 6 kromek bagietki
    • 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek, seler, marchewkę; smażyć aż cebula będzie miękka.
    2. Dodać liść laurowy, pietruszkę, bulion, wodę, pomidory, tymianek, kapustę, ziemniaka i fasolę. Gotować na małym ogniu przez 40 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Do naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 warzyw, przykryć 3 kromkami bagietki. Wyłożyć 1/3 warzyw i znów przykryć 3 kromkami bagietki, na wierzch wyłożyć pozostałe warzywa.
    4. Posypać parmezanem i piec przez 30-40 minut.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis