Ziołowy chleb po włosku

    Ziołowy chleb po włosku

    Zapisz do ulubionych
    2godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny i prosty chleb we włoskim stylu. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem oregano, bazylii i sera Romano.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 2 szklanki (475 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • 1 łyżka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
    • 1/2 szklanki (60 g) startego sera Romano
    • 6 szklanek (820 g) mąki chlebowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. W dużej misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 5 minut, aż się zapienią.
    2. Dodać oliwę, przyprawy, ser oraz 3 szklanki mąki, wymieszać. Stopniowo dodawać kolejne 3 szklanki mąki, zarabiać ciasto.
    3. Ciasto wyrabiać przez 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.
    4. Zagnieść ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Uformować dwa bochenki. Przełożyć na blaszkę lub do dwóch keksówek, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    5. Piec w 175 stopniach C przez 35 minut. Przełożyć na metalową kratkę do przestygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis