Sodowy chleb po irlandzku

    Sodowy chleb po irlandzku

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten przepis dostałam od mojej mamy. Wspaniały chleb, pysznie wilgotny z dodatkiem rodzynek.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 500 g mąki pszennej
    • 200 g cukru kryształu
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 jajka
    • 460 g kwaśnej śmietany
    • 165 g rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Natłuścić dwie keksówki.
    2. Mąkę wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jajka, śmietanę i rodzynki, wymieszać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć po równo do dwóch foremek.
    3. Piec przez 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis